macierz
kyrtap:
| 1 2 0|
X | 1 1 1| = [−3 1 2]
| 2 6 −1|
to równanie macierzowe nie ma rozwiązania prawda
25 sty 14:20
kyrtap: ?
25 sty 14:36
help: X*A=B
X=B*A−1
A−1 to jest macierz odwrotna do A
Mnożenie macierzy jest wykonalne jeżeli liczba kolumn macierzy B jest równa liczbie wierszy
macierzy A więc to równanie jak najbardziej jest wykonalne
25 sty 14:36
Saris: [−3, 1, 2] to wyrazy wolne?
25 sty 14:37
kyrtap: a faktycznie 3 kolumny 3 wiersze sory nie zauważyłem tego , nie było pytania
25 sty 14:37
Saris: a dobra w taki sposób.
25 sty 14:38