Prosze o pomoc
Pomocy ! ! : Pierścień utworzony przez okrąg wpisany w sześciokąt foremny i okrąg opisany na tym
sześciokącie ma pole równe 16π. Jaka jest długość boku tego sześciokąta ?
22 lis 20:26
Eta:
a −−− dł. boku sześciokąta , a >0
R= a −−− długość promienia okręgu opisanego na sześciokącie o boku"a"
| | a√3 | |
r = |
| −− .........dł. prom . okręgu wpisanego w ten sześciokąt
|
| | 2 | |
P
p= πR
2 − πr
2 = 16π => R
2 − r
2 = 16
| | 3 | |
a2 − |
| a2 = 16 => 14a2 = 16 => a2= 64 => a= 8 |
| | 4 | |
23 lis 00:20