tryg
adam:

należy wyznaczyć
wartości pozostałych f. tryg kąta ostrego α
12*13 = 13*a
a=12
25 sty 14:10
adam: czy przez wyznaczenie wartości pozostałych f. tryg należy też rozumieć obliczenie sekansa i
kosekansa?
25 sty 14:14
5-latek: Masz dobrze
Zobacz ze skoro wyzanczyles a=12 to dostales trojkat prostokatny rownoramienny wiec jego
katy ostre maja po 45 stopni .
anp tg45=1
25 sty 14:20
5-latek: tych funkcji juz sie nie uzywa (wiec je sobie daruj
25 sty 14:21
adam: ok,dzięki
25 sty 14:24
5-latek:

Jeszce dawniej (pdam CI jak ciekostke uzywano rowniez taka funkcje jak
siunus versus
| | OM1−OA | | w−u | |
I teraz sinus versus x= |
| = |
| |
| | |OM| | | w | |
Mozan ja rowniez wyrazic przez cosinus
| | u | |
sin versus x= 1− |
| =1−cosx |
| | w | |
25 sty 14:32
adam: ok,dobrze wiedzieć
25 sty 14:36