Wykaż, że
Kaja: Wykaż, że n
2 + 2n
2 + 3n
2 + 4n
2 + ... + n
3 = n
3(n+1)/2
Jako rozwiązanie podane jest coś takiego:
n
2(1+2+3+4...+n)
Nie rozumiem, co to dało, proszę o wyjaśnienie tego zadania.
25 sty 14:03
Tadeusz:
− po pierwsze primo możesz uprościć
− po drugie (też primo)−

łatwiej dostrzeżesz, że po lewej pozostanie Ci suma ciągu
arytmetycznego którą potrafisz "zwinąć" −
25 sty 14:20
Kaja: wciąż nie wiem, to już jest rozwiązane? przecież nic nie zrobiłam z prawą stroną,
a obie strony nie mają tej samej postaci
25 sty 15:07
Tadeusz:
to małymi kroczkami do przodu:
1. Obie strony dzielisz przez n
2 ... otrzymasz:
2. Teraz p lewej stronie masz sumę n wyrazów ciągu arytmetyczmego
w którym a
1=1 r=1
25 sty 15:20
Kaja: dziękuję bardzo za wytłumaczenie
25 sty 16:19
Tadeusz:
−
25 sty 16:21