ciągi
matma: lim (nn−2)4n
n−>oo
wiem ,że mam to zamienić na e ,ale jak przekształcić minusa w plus?
25 sty 13:57
matma: w tym ułamku na górze jest n
25 sty 13:57
J:
a po co ?
25 sty 13:57
25 sty 13:58
J:
..w mianowniku: n− 2 oczywiście...
25 sty 14:03
pigor: ...,
| | n | | n−2+2 | |
lim n→∞ ( |
| )4n = [1∞] = lim n→∞ ( |
| )4n = |
| | n−2 | | n−2 | |
| | 2 | |
= lim n→∞ (1+ |
| )n−22 * 8nn−2 = lim n→∞ e bn , |
| | n−2 | |
| | 8n | | 8n | |
gdzie lim n→∞b n= lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| = |
| | n−2 | | n(1−2n) | |
| | 8 | | 8 | |
= lim n→∞ |
| = |
| = 8, to lim n→∞e b n =e8.  |
| | 1−2n | | 1−0 | |
25 sty 14:14
matma: odpowiedz to e8 czyli rozumiem że normalnie bierze się 2 ,ale skoro tam jest 4n to wyjdzie 8
e8?
25 sty 14:28
matma: nie odświeżyłem strony

dzięki za odpowiedz
25 sty 14:29