prawdopodobienstwo
Kasia: Mamy siedem klocków, na których znajdują sie litery A, L, G, E, B, R, A. Oblicz
prawdopodobieństwo, że losując trzy różne klocki:
a) nie wylosujemy liter A, E,
b) wylosujemy co najmniej jedną z liter A, E,
22 lis 20:23
Basia:
| | | |
losujemy 3 locki z 7 czyli |Ω|= | |
| | |
| | | |
A − nie wylosujemy ani A, ani E czyli losujemy 3 z 4 czyli |A|= | |
| | |
policz to
B− wylosujemy przynajmniej jedną z liter A,E
B=A'
P(B)=1−P(A)
to też policz
22 lis 23:22
helena:
21 wrz 17:02
helena:
21 wrz 17:02