tryg
adam: Mam obliczyć nie korzystająć z kalkulatora ani tablic.
a)2 − sin
210 − cos
210
jak to się liczy

znam takie wzory
sin(90 − α ) = cosα
cos(90 − α ) = sinα
tg(90 − α ) = U{1}{tgα)
2 − sin
210 − cos
210 = 2 − cos80 − cos
210
25 sty 13:27
25 sty 13:28
J:
= 2 − (sin210 + cos210) = 2 − 1 = 1
25 sty 13:30
adam: ja myślałem, że jedynka trygonometryczna jest tylko wtedy, gdy zapis ma taką formę
sin2α+cos2α = 1, a tutaj dla takich samych kątów też wychodzi jeden,
mam przykład b
b)(sin28 + cos28)2 + (sin28 − cos28)2= sin228 + 2 * sin28 * cos28 + cos228 + sin228
− 2*sin28*cos28 + cos228 = 2sin228 + 2cos228 = 2(sin228 + cos228) = 2 * 1 = 2?
25 sty 13:37
J:
25 sty 13:39
adam: | | sin281 | |
C)cos281(1+tg281) = cos281 * (1 + |
| ) = cos281 * (sin2α + cos2α |
| | cos281 | |
coś mi się wydaje, że nie tędy droga,
25 sty 13:46
adam: może tak
| | sin281 | |
cos281 * (1 + |
| ) = cos281 * sin281 = 1 |
| | cos281 | |
25 sty 13:47
J:
| | b2 | |
= cos281 + sin281 = 1 ... a2(1 + |
| ) = a2 + b2 |
| | a2 | |
25 sty 13:50
5-latek: | | sin2x | | cos2x | | sin2x | | sin2x+cos2x | |
(1+ |
| )= |
| + |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
25 sty 13:51
adam: | | sin31+tg1*cos31 | | | |
d) |
| = |
| = |
| | 2sin1 | | 2sin1 | |
| sin31 + sin1*cos21 | |
| − jak to skrócić? |
| 2sin1 | |
25 sty 13:54
J:
wyłącz: sin1 przed nawias..
25 sty 13:56
adam: sin
31 + sin1 * cos
21= sin1(sin
21 + 1 * cos
21)
| sin1(sin21 + 1 * cos21) | | sin1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 2sin1 | | 2sin1 | | 2 | |
25 sty 13:59
J:
25 sty 14:01