Mogłabym prosić o rozwiązanie i wytłumaczenie tego zadania?
Oliwka: Wyznaczyć prostą l przechodzącą przez punkt P
o=(1,−2,3) i prostopadłą do
płaszczyzny π: 4x+3y−z+5=0
Dziękuję za rozwiązanie
25 sty 13:22
Saris: piszę.
25 sty 13:32
Saris: Wyznaczę prostą w postaci parametrycznej:
x=x0+at
y=y0+bt
z=z0+zt
gdzie P0=(x0, y0, z0) punkt należący do prostej, a wektor v=[a, b, c] jest wektorem
kierunkowym (rozpinającym, tworzącym) tej prostej.
My mamy dany punkt P0, więc brakuje nam współczynników wektora v równoległego do prostej.
Z zadania wiemy, że prosta ma być prostopadła do danej płaszczyzny, a więc wektor v również
będzie do niej prostopadły.
Z definicji równania płaszczyzny ogólnej wiemy, że wektor składający się ze współczunników przy
x,y,z w równaniu tej płaszczyzny jest wektorem normalnym tej płaszczyzny (prostopadłym do
niej) n=[A, B, C].
Wynika z tego, że wektor n=v=[4, 3, −1] i naszą prostą zapiszemy jako:
x=1+4t
y=−2+3t
z=3−t
t∊R
mniej więcej tak to wygląda. zadanie jest łatwe. Znajomość teorii pozwoli Ci je zrobić
samodzielnie bez problemu.
25 sty 13:39
Oliwka: czyli po prostu wstawić za postać parametryczną i będzie dobrze, tak? Dobrze rozumiem?
25 sty 13:42
nevermindd: @Saris pomożesz?
25 sty 13:46
Saris: W tym wypadku tak. Możesz zrobić w postaci kierunkowej albo krawędziowej (tutaj to już
dokładanie sobie dodatkowo pracy).
Parametryczna jest najcześciej używana i łatwo zapamiętać. Po prostu musisz zrozumieć, że w tym
wypadku wektór kierunkowy prostej jest równy wektorowi normalnemu płaszczyzny dlatego możesz
podstawić. Nie zawsze tak będzie.
25 sty 13:49