tryg
adam: Wyznacz miary kątów trójkąta prostokątnego, którego kąt ostry α spełnia warunek :
a)tgα = 2sinα
nie mam pojęcia jak do tego zadania podejść, znam tożsamość (a może mi się tylko tak wydaje),
jedna strona ma być równa drugiej tak
i mam to podstawić pod tgα
| sinα | |
| = 2sinα  |
| cosα | |
25 sty 13:04
J:
| | 1 | | 1 | |
..i dalej ... |
| = 2 ⇔ cosα = |
| |
| | cosα | | 2 | |
25 sty 13:09
adam: czyli α= 60 stopni. tak?
25 sty 13:15
J:
tak..
25 sty 13:17
adam: b)sinα−cosα=0
wiem, że cosα = sinβ, nie mam pomysłu jak to odjąć
25 sty 13:18
J:
sinα = cosα ⇒ α = 450
25 sty 13:21
adam: aa już rozumiem, dzięki
25 sty 13:22