matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
adam:
trygonometria:
http://pastebin.com/bMcaAbcG
tg α,β = ?
4x
a)tgα =
= 4
x
x
1
tgβ =
=
4x
4
?
25 sty 12:54
J:
25 sty 12:55
adam:
b)jest o 60 procent krótsza od drugiej tgα,β=?
x
tgα =
x−0.6
25 sty 12:56
J:
0,4x
a = x − 0,6x = 0,4x i tgβ =
x
25 sty 12:58
adam:
aha, no tak, dzięki
x
10
tg α =
=
0,4x
4
0,4x
tg β =
= 0,4
x
25 sty 13:00
J:
25 sty 13:01