Granica funkcji problem
Tnbfpvzx: Policz
lim ( x * ctgx )
x→0
Z twierdzenia delopitala otrzymałem lim przy x→0 z wyrażenia
−2x
−−−−−
sin
2x
A dalej z delopitala policzyłem
−1
−−−−−−−
sinxcosx
i wyszło mi −
∞... chociaż w odpowiedzi jest +1...
Co ja zrobiłem źle
25 sty 12:04
25 sty 12:07
J:
źle zastosowałes/aś regułę ...
| | cosx+xsinx | | cosx | | xsinx | |
= lim |
| = lim |
| + lim |
| = 1 |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
25 sty 12:10
megapucik: Najłatwiej limx→0xtg x i z de l'Hospitala ,masz limx→0cos2 x=1
25 sty 12:12
pigor: ...,
| | x | |
lim x→0 (x*ctgx}= lim x→0 |
| = 1 i tyle  , lub dalej |
| | tgx | |
| | x | |
... = lim x→0 |
| * cosx =1* cos0=1*1= 1 ....  |
| | sinx | |
25 sty 12:21
Tnbfpvzx: No rzeczywiście... Dziękuję wam wszystkim za podpowiedź

a sposób megapucika chyba
rzeczywiście najprostszy z zamianą ctg na tg...
25 sty 12:29