oblicz
nevermindd: wyznacz równanie prostej stycznej do elipsy x2/22+y2/12=1
a) w pkt (A,B) należącym do elipsy
b) przechodzącej przez pkt (C,D) nie należący do elipsy
25 sty 11:50
ToTo: .
25 sty 12:22
Toto: przypomnij sobie wiadomości dotyczące elipsy, co wiemy o dowolnym punkcie, który na niej leży?

ze wzoru możemy dowiedzieć się o ogniskach elipsy, które będą potrzebne do obliczenia prostej
25 sty 12:54
nevermindd: no dobra, wiem że odległość tego punktu od ogniska jest równa 2, a odległość od pkt do środka
między ogniskami to 1...
z pitagorasa odległość między środkiem, a ogniskiem F1 to
√3 ..
2=
√(A−x1)2+(B−y1)2 gdzie F
1=(x1,y1) i co dalej?

próbuję zrobić to samo dla F2,
wyliczyć punkt S ze średniej i odległości ale wychodzą głupoty
25 sty 13:28
Saris: chciałbym pomóc, ale nie umiem dobrze geometrii elipsy
25 sty 13:51
nevermindd: .
25 sty 14:55
nevermindd: .
25 sty 15:44
PW: Można to zrobić "wracając do korzeni" − elipsa to obraz okręgu w powinowactwie prostokątnym.
Napisać równanie stycznej do okręgu i przekształcić oba zbiory za pomocą powinowactwa − z
okręgu powstanie elipsa, a ze stycznej do okręgu − styczna do elipsy.
25 sty 16:18
nevermindd: nie miałam powinowactwa, nie da się tego zrobić innym sposobem?
25 sty 16:19
PW: W geometrii płaszczyzny przyjęło się definicję:
Styczna do okręgu to prosta, która ma tylko jeden punkt wspólny z okregiem.
Taka definicja wystarczy, nie trzeba tu angażować żadnego "wyższego aparatu matematycznego".
Podobnie jest z elipsą. Spróbuj wobec tego pomyśleć tak: przez punkt (A, B) należący do elipsy
przechodzi cały pęk prostych, ale tylko jedna jest styczna (ma tylko jeden punkt wspólny z
elipsą).
Napisać równanie pęku prostych przechodzących przez (A, B) − zależy ono od parametru −
współczynnika kierunkowego − i rozwiązać układ równań "proste − elipsa", tak dobrać parametr,
by rozwiazanie było tylko jedno.
25 sty 16:57
nevermindd: czy chodzi o coś takiego:
B=Ax+b
A2/a2+B2/b2=1
?
25 sty 17:14
PW: To A ma być jednocześnie i współrzędną punktu danego na elipsie, i współczynnikiem kierunkowy
prostej? Jakieś sensowne oznaczenia!
25 sty 17:18
nevermindd: To punkt niech będzie (m,n)
wtedy
n=mx+b
m
2/2
2+n
2/1=1
?
25 sty 17:22
PW: Proste niech mają równanie
(1) y = kx + l,
a ponieważ przechodzą przez (m, n), jest
n = km + l,
skąd
(2) l = n − km.
Po podstawieniu (2) w (1)
y = kx + n − km
(3) y = k(x−m) + n.
Równanie (3) przedstawia wszystkie proste przechodzące przez (m, n), oprócz pionowej.
Trzeba rozpatrywać układ równań
(3) i równanie elipsy z parametrem "k" − tak dobrać "k",
by układ miał jedno rozwiązanie (m, n). Przwdę mówiąc równanie (3) ma to jedyne rozwiązanie,
trzeba myśleć o drugim równaniu
Jest to równanie kwadratowe z parametrem "k", dalsze rozpatrywanie tego "na sucho" bez
konkretnego punktu (m, n) jest uciążliwe.
Naprawdę szybciej byłoby przeczytać o powinowactwie prostokątnym (jedna prosta definicja) i
zastosować wiedzę o stycznej do okręgu.
25 sty 17:52
nevermindd: Niestety w poleceniu mam "suchy" punkt (m,n).. dzięki za wyjaśnienie.
25 sty 18:09