łatwe zadanie
...: Wiemy, że a2 − b2 =28
i a+b = 4
Jak wyliczyć a i b?
22 lis 20:15
...: POMOCY
22 lis 20:22
...: AROB błagam
22 lis 20:29
kaz: wstaw do pierwszego za a=4−b,policz b,a potem z drugiego a
22 lis 20:35
...: nie wychodzi!
22 lis 20:36
Nikka: no faktycznie łatwe
a = 4 − b
(4−b)
2 − b
2 = 28
a = 4 − b
16 − 8b + b
2 − b
2 = 28
a = 4 − b
−8b = 12
a = 4 − b
22 lis 20:37
...: Dzięki!
22 lis 20:38
kaz: b=−1,5
a=4−(−1,5)=5,5
22 lis 20:38
izka: (a+b)(a−b)=28
zamiast (a+b) wstawiasz 4 bo to masz dane
4(a−b)=28
a+b=4
a=4−b
4(4−b−b)=28
4(4−2b)=28
16−8b=28
−8b=12
b=−3/2
a=4−(−3/2)
a=4+3/2
a=5 1/2
22 lis 20:42
czajski: układasz układ równań z dwiema niewiadomymi i naprzód...
a2−b2=28
a+b=4
z drugiego równania wynika, że:
a=4−b
więc podstawiasz do pierwszego:
(4−b)2−b2=28
po wyliczeniu kwadratu różnicy wychodzi:
16−8b+b2−b2=28 więc:
−8b=28−16=12 /:(−8)
więc:
b=−112
wracasz do drugiego równania:
a=4−b i podstawiasz −112
wychodzi, że:
a=512
b=−112
sam sobie sprawdź − powinno być OKI
22 lis 20:46
...: Dzięki wielkie!
22 lis 20:47
izka: najłatwiej jest skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia to unikniesz bez potrzebnych kwadratów
liczb
22 lis 20:52