całka tryg.
całka: z podstawienia uniwersalnego wychodzi mi coś takiego, czy to jest poprawne? czy da się to
zrobić w inny sposób?
=∫ _________________
| | 2t | | 1 − t2 | |
( |
| )3 + ( |
| )3 |
| | 1 + t2 | | 1 + t2 | |
| | (t4+t2) dt | |
... = 4∫ |
| |
| | −t6 + 3t4 + 8t3 −3t2 + 1 | |
25 sty 11:42
Eve: a przez części próbowałeś?
25 sty 12:27
J:
spróbuj tak,
| | sinx | | dx | |
= ∫ |
| dx = −∫ |
| |
| | (sinx+cosx)(sin2x − 2sinxcosx + cos2x) | | (sinx+cosx)cosx | |
25 sty 12:30
J:
.."zjadłem" 2 w mianowniku... : 2(sinx+cosx)cosx
25 sty 12:32
całka: ale później znowu podst. uniwers.? bo jeśli tak to wychodzi mi
| | 1 | |
− ∫ |
| dt |
| | (1 − t)(−t2 + 2t + 1) | |
25 sty 18:41
całka: hę?
26 sty 17:37