Asia: Bardzo proszę. Wykaż, że jeśli każda liczba całkowita l, która przy dzieleniu przez 5 daje
resztę 3, to 7l
2 przy dzieleniu przez 5 również daje resztę 3.
Gdzieś popełniam błąd i wychodzą mi bzdury.
l oznaczam jako 5n+3, więc 7l
2=7(5n+3)
2
Ze wzoru skróconego mnożenia wychodzi 7(25n
2+30n+9), gdzie delta=0
Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić

Proszę, pomóżcie
25 sty 11:34
Saizou :
l=5n+3
7*l2=7(25n2+30n+9)=7*(25n2+30n+5+4=7*5*5n2+7*5*6n+28=
7*5*5n2+7*5*6n+5*5+3=...
25 sty 11:43
Saizou :
albo korzystając z kongruencji
l≡3 mod5
l2≡9 mod5
7l2≡63≡3 mod5
25 sty 11:45
Asia: Dziękuję. Rozumiem, że trójeczka na końcu już jest moją odpowiedzią

Tylko czy tutaj 7*5*5n2+7*5*6n+28 nie zgubiła nam się liczba 35 z działania 7*5

Czy może to
ja za dużo widzę?
25 sty 11:49
Asia: Zdecydowanie pierwszy sposób jest bardziej zrozumiały
25 sty 11:51
Saizou :
a ile to jest 7*25=7*5*5=5*(7*5)=5*35
25 sty 11:51
e^(i*pi)+1=0: Postać liczby I − 5n+3
Korzystając ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat sumy otrzymujemy:
7(5n+3)2=7*25n2+7*30n+7*9
7(5n+3)2=7*25n2+7*30n+63
7(5n+3)2=5(7*5n2+7*6n+12)+3
[7(5n+3)2]/5=35n2+42n+12 r.3
25 sty 11:51
Asia: Dziękuję pięknie
25 sty 11:55
5-latek: Nie przejmuj sie
Asia
Ja tez nieraz za duzo widze . np biale myszki
25 sty 11:56