Algebra
Klaudia: x+y=667
[x,y]/(x,y)=120
Rozwiąż układ równań. [x.y]= najmniejsza wspólna wielokrotność, (x,y)= najmniejszy wspólny
dzielnik
25 sty 11:24
ICSP: Wskazówka :
(x,y) | x + y
25 sty 14:30
Klaudia: Można prosić więcej wskazówek ?
25 sty 16:36
ICSP: Co udało Ci się z tej wywnioskować ?
25 sty 16:39
Klaudia: Że największa wspólna wielokrotność x i y to jedna z tych; 1,23,29,667
25 sty 16:50
Klaudia: Czy wynikiem jest x=435 y=232?
25 sty 16:54
ICSP: największy wspólny dzielnik*
(x,y) = 1
(x,y) = 23
(x,y) = 29
(x,y) = 667
Jeżeli (x,y) = 1 to [x,y] = 120 i z warunku x + y = 667 dostajemy sprzeczność
Jeżeli (x,y) = 667 to przynajmniej jedna z licz x,y jest większa bądź równa 667 i również z
warunku 1 mamy sprzeczność
Zostają przypadki
(x,y) = 23
(x,y) = 29
Z drugiego równania doliczysz [x,y] następnie z równości : xy = (x,y) * [x,y] wyliczysz xy
W ten sposób układy równań sprowadzą się do postaci :
x + y = 667 = 23 * 29
xy = ...
Są to wzory Viete'a dla pewnego trójmianu kwadratowego o pierwiastkach x,y.
Wystarczy rozwiązać dwa równania kwadratowe.
25 sty 16:58
ICSP: Wyniki :
x = 232 , y = 435
x = 435 , y = 232
x = 115 , y = 552
x = 552 , y = 115
25 sty 17:01