Proszę o obliczenie zadania krok po kroku, nie wiem co zrobić z tym przykładem.
Ola: | | π | | π | |
Liczbę z2 przedstaw w postaci algebraicznej, jeżeli z= 4√2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
Dziękuję z góry za okazaną pomoc
25 sty 10:33
25 sty 10:36
Ola: prosiłam o rozwiązanie krok po kroku, nie rozumiem tego
25 sty 10:39
Eve:
| | π | | π | |
z2=IzI2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
25 sty 10:39
Eve: a teraz?
25 sty 10:43
Ola: liczę sobie i tak rozkminiam za chwilkę Ci napiszę
25 sty 10:48
Eve: | | π | |
a wiesz skąd się wzięło |
| ? |
| | 4 | |
25 sty 10:49
Ola: no właśnie się tak zastanawiam, ale przeglądam książkę i tak jakoś nie mogę na to wpaść
25 sty 10:50
Ola: Nie chcę z siebie jakiejś tępej robić dlatego wolę sama to rozkminić..
25 sty 10:52
Eve: sprawdź wzór na z
n
25 sty 10:59
Ola: hahaha, no własnie widzę, że to ze wzoru na potęgowanie i po skróceniu wyszło, ale co ja mam
zrobić z tym pierwiastkiem do drugiej?

zostawić go w postaci: (4√2)
2 ? ;>
25 sty 11:06
Ola: (4√2)2 *
25 sty 11:07
Eve: (4√2)2=√2
25 sty 11:08
Ola: | | √2 | | √2 | |
wynik ostateczny to, że z2 =√2 ( |
| +i |
| ) ?  |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 11:11
Ola: 1+i *
25 sty 11:12
Eve: tak

i wcale nie potrzebowałaś krok po kroku
25 sty 11:17
Ola: dziękuje Ci bardzo za pomoc! Eve

pozdrawiam
25 sty 11:20
Eve: nmzc
25 sty 11:21