Równanie postaci x^4−4x^3+5x^2−2x−2=0
SebeCKy: Równanie postaci x4−4x3+5x2−2x−2=0 możemy rozwiązać następująco:
x4−4x3+4x2+x2−2x−2=0
(x2−2x)2+(x2−2x)−2=0
Wprowadzamy pomocniczą niewiadomą
t=x2−2x
Mamy: t2+t−2=0, t=1 lub t=−2
x2−2x=1⇔ x=1+√2 lub x=1−√2
Równanie x2−2x=−2 nie ma rozwiązania
Odp: Rozwiązaniem równania są liczby 1+√2 i 1−√2.
Stosując podobny sposób rozwiąż równanie x4+6x3+8x2−3x−2=0
25 sty 06:54
Eve: tak sie zastanawiam, że wielomian po zmianie nie jest równy wyjściowemu
25 sty 09:19
Tadeusz:
x
4+6x
3+9x
2−(x
2+3x)−1=0
(x
2+3x)
2−(x
2+3x)−1=0
i podstawienie −
25 sty 09:36
Hajtowy:
@UP
t2−t−1=0
Δ=...
t1=
t2=
x1=
x2=
25 sty 10:16