matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij korzystając z definicji funkcji pochodnej
Panix:
udowodnij korzystając z definicji funkcji pochodnej
1
1
(
)` = −
x
x
2
25 sty 01:49
Eve:
1
1
−
x+h
x
lim
h→0
=
h
x−(x+h)
x(x+h)
lim
h→0
=
h
x−x−h
lim
h→0
=
xh(x+h)
−h
−1
1
lim
h→0
=lim
h→0
=−
cnw
xh(x+h)
x
2
+xh
x
2
25 sty 09:35