Całka wymierna
jakubs: Zawiesiłem się na takiej całce:
25 sty 01:24
ICSP: Rozkład na ułamki proste.
25 sty 01:37
jakubs: Mialem tak:
t=cosx
i otrzymałem to z 1:24, dalej
1=A(t
2+t+1)+(Bt+C)(t−1)
A+B=0
A−B+C=0
A−C=1
A=−1
B=1
C=2
| | dt | | 2t+1+3 | |
−∫ |
| +12∫ |
| dt |
| | t−1 | | t2+t+1 | |
| | 2t+1+3 | | 2t+1 | | dt | |
12∫ |
| dt = 12∫ |
| dt +32∫ |
| = |
| | t2+t+1 | | t2+t+1 | | t2+t+1 | |
| | dt | |
12ln(t2+t+1)+32∫ |
| = 12ln(cosx2+cosx+1) |
| | (t+1/2)2+(√3/2)2 | |
| | cosx+1/2 | |
+√3arctg( |
| ) +C |
| | √3/2 | |
| | cosx+1/2 | |
Ostatecznie: −ln(cosx−1) +12ln(cosx2+cosx+1) +√3arctg( |
| ) +C |
| | √3/2 | |
Wolfram, twierdzi inaczej
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+%28sinx%2F%281-cos^3x%29%29+
25 sty 01:51
ICSP: źle rozwiązany układ równań.
25 sty 02:00
jakubs: Jeden minussss

I Liczymy od nowa.
Kocham całki
25 sty 02:04
jakubs: ∫
√9−x2 dx
Na tę całkę, nie mam żadnego pomysłu
25 sty 02:33
ICSP: Najpierw całka pomocnicza :
25 sty 02:35
jakubs:
Tylko jak doprowadzić do takiej całki ?
25 sty 02:36
25 sty 02:49
jakubs: Ok, ale jak doprowadzić z 2:33 do postaci z 2:35 ?
25 sty 02:51
ICSP: | | a2 | | x2 | |
∫√a2 − x2 dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = ,,, |
| | √a2 − x2 | | a2 − x2 | |
| | a2 | | x | |
I1 = ∫ |
| dx = a2 arcsin |
| + C |
| | √a2 − x2 | | |a| | |
f' = 1 g = −
√a2 − x2
= x
√a2 − x2 + ∫
√a2 − x2 dx + C
Wracamy
| | a2 | | x2 | |
∫√a2 − x2 dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | √a2 − x2 | | a2 − x2 | |
| | x | |
∫√a2 − x2 dx = a2 arcsin |
| + x√a2 − x2 − ∫√a2 − x2 dx |
| | |a| | |
| | x | |
2∫√a2 − x2 dx = a2 arcsin |
| + x√a2 − x2 + C |
| | |a| | |
| | a2 | | x | | x | |
√a2 − x2 dx = |
| arcsin |
| + |
| √a2 − x2 |
| | 2 | | |a| | | 2 | |
25 sty 02:54
25 sty 02:56
jakubs: Dziękuję
25 sty 02:57
jakubs:
Taki będzie rozkład na ułamki ?
| 1 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x2+4x+6) | | x | | x2 | | (x2+4x+6) | |
25 sty 04:30
razor: Może być tak, swoją drogą o ciekawych porach rozwiązujecie całki
25 sty 09:06
jakubs: Dzięki

Pora późna, ale egzamin już za kilka dni, trzeba się spieszyć
25 sty 14:01
Dawid: Jeszcze jakieś całki

?
25 sty 14:05
jakubs: Egzaminów spooro z poprzednich lat, więc coś się pewnie znajdzie ciekawego
25 sty 14:26
Dawid: Zawsze możesz wstawiać chętnie razem policzymy
25 sty 14:27
jakubs: Okej, zaraz odpalam kolejny egzamin, to podrzucę całeczki
25 sty 14:28
jakubs: Ja się biorę za pierwsze zadanka, łap całeczki:
c)∫lnx dx od 1 do 0
25 sty 15:02
Dawid: Dzięki
25 sty 15:14
Saris: b/c łatwe bardzo

a) rozbijasz i 1 calke ze wspolczynnikow nieoznaczonych a druga t=arcsin i zostaje calka
t
0,5
25 sty 15:18
Trivial: Te całki są typowe.
25 sty 15:18
Saris: arcsinx*
25 sty 15:18
jakubs: Trivial i mam nadzieję, że podobne dr Zwonek przygotuje na piątek
25 sty 15:22
Trivial: Tak będzie. Te egzaminy są strasznie podobne co roku.
25 sty 15:31
jakubs: W sumie to z analizy muszę się nauczyć wzorów i teorii, z algebrą gorzej
25 sty 15:33
Saris: jaki kierunek?
25 sty 15:37
jakubs: informatyka stosowana
25 sty 15:38
Godzio:
A propo całki:
∫
√a2 − x2dx
Podstawienie: x = asint ⇒ dx = acostdt
| | 1 + cos2t | | 1 | | 1 | |
a2∫cos2tdt = a2∫ |
| dt = a2( |
| t + |
| sin2t) + C = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | x | | 1 | | x | |
= a2( |
| arcsin |
| + |
| * |
| * √1 − x2/a2) + C = |
| | 2 | | a | | 2 | | a | |
| | a2 | | x | | 1 | |
= |
| arcsin |
| + |
| x√a2 − x2 + C |
| | 2 | | a | | 2 | |
(w między czasie pojawił się wzór sin2t = 2sintcost)
25 sty 15:48