Obliczenie całki
Młoda1307: Oblicz całkę ∫(t5 +t2)et3+1dt
Mam tu wykorzystać (zapewne kilka razy) metodę podstawienia czy jak?
Prosiłabym o dokładne rozwiązanie tej całki krok po kroku.
Z góry dziękuję.
25 sty 01:16
Draghan: Ot, ciekawa bestyja.

Sam jestem ciekaw sposobu.

Ktoś pomoże?
25 sty 01:30
ICSP: = ∫(t
3 + 1) * t
2 e
t3 + 1 dt = ...
| | 1 | |
Podstawienie x = t3 + 1 skąd t2 dt = |
| dx |
| | 3 | |
całkowanie przez części :
f = x g' = e
x
f' = 1 g = e
x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( xex − ∫ ex dx) = |
| (x ex − ex) + C = |
| ex(x−1) + C = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
25 sty 01:37
Draghan: Raczej na pewno podstawianie, gdzie u = e
t3+1, v' = t
5 + t
2 − odpada, bo tylko dostajemy
bardziej skomplikowaną całkę do przeliczenia.
Może uda się, jak odwrotnie się podstawi.

Na razie mam do obliczenia ∫e
t3+1dt, myślę że
jestem na dobrym tropie.
25 sty 01:38
Młoda1307: Podobno wynik to 1/3 e
t3+1t
3+C
I właśnie zastanawiam się, jak do niego doszło...
25 sty 01:39
Draghan: Ach... I po przygodzie.

Dzięki,
ICSP.
25 sty 01:39
Młoda1307: Jejku, dziękuję bardzo, ICSP.


Jesteś najlepszy <3
25 sty 01:53