rozwiąż całkę
mnjak: ∫10tgx cos2xdx
tgx jest pod pierwiastkiem
t=√tgx ? i dalej już nie wiem jak rozwiązać, dt nie może mi wyjść poprawne..
25 sty 00:23
Saris: użyj U{} {} bez spacji i napisz jeszcze raz
25 sty 00:30
mnjak: cos2x wychodzi wtedy z mianownika
25 sty 00:37
mnjak: licznika to 10
mianownik to √tgx cos2x
25 sty 00:39
ICSP: t = tgx
25 sty 00:42
mnjak: czyli 10dt=10cos2xdx tak?
=10∫1√t dt i co dalej?
25 sty 00:53
mnjak: już rozwiązałam, dzięki za podpowiedz !
25 sty 00:56
pigor: ..., dobrze zacząłeś:
| | dx | |
√tgx=t ⇒ tgx=t2 ⇒ |
| =2tdt, wtedy |
| | cos2x | |
| | 10 | | 10 | |
∫ |
| = ∫ |
| *2tdt= 20 ∫dt= 20t +C= 20√tgx +C |
| | √tgx*cos2x | | t | |
25 sty 00:57
mnjak: =10∫1t1/2dt= 10∫t−1/2 dt= 10* 1−u{1{−1/2+1}t−1/2+1 +C= 10*2t1/2+C=
20(tgx)1/2 +C
25 sty 01:01