matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica z uzyciem de L'Hospitala.
agnieszka:
Mam zadanko obliczyć granicę przy x→0.
1−cos(5x)
x
2
Trzeba użyć tu reguły de L'Hospitala dwukrotnie. Ale coś mi nie wychodzi dobry wynik.
24 sty 23:30
Godzio:
Nie trzeba.
H
5sin(5x)
5sin(5x)
25
...
lim
= lim
* 5 =
=
2x
2 * 5x
2
24 sty 23:34
agnieszka:
Gdzieś zgubiłam 5, dzięki
24 sty 23:37