Znajdź miejsca zerowe funkcji
Kraterek: Znajdź miejsca zerowe funkcji:
| | √−x | | 1 | |
f(x) = |
| − |
| |
| | (x2−9)(x2+9) | | √3−x | |
24 sty 22:11
Saris: sprowadź do wspólnego mianownika i sprawdź kiedy licznik się zeruje. Od rozwiązań odrzuć
liczby, które zerują mianownik lub tworzą pierwiastek z liczby ujemnej, czyli nie należą do
dziedziny.
24 sty 22:14
Kraterek: Dzięki
25 sty 12:09
pigor: ...,
f(x)=0 ⇔
√−x*
√3−x − (x
2−9)*(x
2+9)= 0 i −x ≥0 i 3−x >0 i x
2−9≠0 ⇔
⇔
√−3x+x2 = x
4−9
2 i x
4−9
2 ≥0 i x≤ 0 i x< 3 i x
2≠ 9 ⇔
⇔ −3x+x
2 = (x
4−3
4)
2 i x≤ 0 i x≠±3 i x=0 − nie spełnia tego równania ⇔
⇔ x(x−3) = (x
2−3
2)
2*(x
2+3
2)
2 i x< 0 i x≠ −3 ⇔
⇔
x = (x−3)(x+3)2(x2+32)2 i x< 0 i x≠ −3 ... dalej

nie wiem
a może gdzieś się kopnąłem ...
25 sty 12:48
Kraterek: Saris, ale nie jest to właśnie wcale takie proste.
Otrzymujemy licznik:
√−x*√3−x−(x2−9)(x2+9)=0
czyli:
√x(x−3) = (x2−9)(x2+9)
Po podniesieniu do kwadratu obu stron otrzymujemy wielomian stopnia 8, zbyt skomplikowany, aby
szukać rozwiązania.
A więc co dalej?
25 sty 12:52
Kraterek: Pigor, no właśnie, co dalej

Ktoś chyba nie przemyślał tego przykładu, bo to taki zdaje się wzięty "z głowy"...
25 sty 12:54
pigor: ...., no to może dalej
⇔ (x−3)(x+3)
2(x
2+3
2)
2 −x=0 i x< 0 i x ≠ −3 ⇒ x−3=0 ⇔ x=3 >0,
wniosek : dana funkcja
nie ma miejsc zerowych . ...
25 sty 13:00
pigor: ...oj, oj mój wniosek zbyt pochopny, dlatego
pozostało zbadanie lewej strony tego równania
(x−3)(x+3)
2(x
2+9)
2 −x= 0 jako funkcję zmiennej x
na monotoniczność jej pochodną ; spróbuj..
25 sty 13:09
pigor: ... , a tak naprawdę, to zbadanie jej ,ale
pojawi się podobny problem z dziedziną ...
25 sty 13:17
Kraterek: Dzięki, ale beznadziejny ten przykład
25 sty 20:01