Rozwiąż nierówność:
Ania: Proszę o pomoc!
32x2 − 2 * 3x2 + x +6 + 32(x+6) = 0
24 sty 21:28
pigor: ..., np. tak , x∊R , a wtedy :
32x2−2* 3x2+x+6+32(x+6)= 0 ⇔
⇔ (3
x2)
2−2* 3
x2* 3
x+6+(3
x+6)
2=0 ⇔ (3
x2−3
x+6)
2=0 ⇔
⇔ 3
x2−3
x+6=0 ⇔ 3
x2=3
x+6 ⇔ x
2=x+6 ⇔ x
2−x−6=0 ⇔
⇔ x
2+2x−3x−6= 0 ⇔ x(x+2)−3(x+2)= 0 ⇔
(x+2)(x−3)= 0 ⇔
⇔
x∊ {−2, 3}. ...
24 sty 21:45
Ania: hmmmm ok,
tylko nie bardzo rozumiem przejście
(3
x2)
2 −
2 *3
x2 * 3
x+6 + (3
x+6)
2 = 0 ⇔ (3
x2 − 3
x−6)
2 = 0
I gdzie się podziała ta
2 ?
24 sty 22:07
pigor: ... "znika" analogicznie jak w znanym wzorze
na kwadrat różnicy (sumy) liczb a,b : a
2−
2ab+b
2= (a−b)
2 .
24 sty 22:13
Ania: To teraz wszystko jasne − dzięki za pomoc!
24 sty 22:19