prawdopodobieństwo
Koksik: Proszę o pomoc
Zadanko z prawdopodobieństwa
Ze zbioru liczb dwucyfrowych dodatnich losujemy kolejno dwa razy ze zwracaniem jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) za pierwszym razem wylosujemy liczbę większą niż za drugim razem
b) suma wylosowanych liczb będzie liczbą mniejszą od 30
24 sty 21:15
Stachu: a) Ω=902=8100 A=(89/2)*90=45*89=4005 Pa=4005/8100
dla pierwszej liczby:99 0 mozliwosci
98 1
97 2
......
10 89
24 sty 21:39
Stachu: Mamy ciąg arytmetyczny 0 1 .... 89 o 90 elementach a jego suma to ((a0+an)/2)*n
b) dla pierwszej 30 0 możliwości
dopiero dla 19 można znaleźć 2 liczbę (10)
19 1
18 2 (10,11)
17 3 (10,11,12)
...
10 19
no i znowu ciąg arytmetyczny
24 sty 21:47
Stachu: podobnie do a) ((1+19)/2)*10=100 Pa=1/81
24 sty 21:50