monotonicznosc
Madonna: zbadaj monotonicznośc an=n2 −1 Jak to zrobic?
24 sty 21:08
Janek191:
an = n2 − 1
Oblicz an + 1
a następnie an + 1 − an
Jeżeli an + 1 − an > 0 , to ciąg ( an) jest rosnący
Jeżeli an + 1 − an < 0 , to ciąg ( an ) jest malejący
24 sty 21:13
Madonna: an =n2 −1
an+1= n2 −1 +1
an+1= n2
an+1−an = n2 −n2 −1
an +1−an = −1 ciąg malejący
Tak ma byc?
24 sty 21:20
Janek191:
Nie ! Oblicz porządnie an + 1 = ( n + 1)2 − 1 = ...
24 sty 21:22
5-latek: 
a
n+1= (n+1)
2−1 w miejsce n wstawiasz (n+1)
teraz licz
24 sty 21:25
5-latek: Czesc

Nie widzialem Twojego wpisu
24 sty 21:26
Madonna: an + 1 = ( n + 1)2 − 1 = n2 +2n +1 −1= n2 +2n
an+1 −an = n2 +2n −n2 −1= ...2n−1
24 sty 21:36
Madonna: ?
24 sty 21:38
Janek191:
Dalej źle

a
n + 1 − a
n = ( n
2 + 2n ) − ( n
2 − 1) = ...
24 sty 21:41
Janek191:
Dalej źle

a
n + 1 − a
n = ( n
2 + 2n ) − ( n
2 − 1) = ...
24 sty 21:41
Janek191:
Cześć Małolatku
24 sty 21:42
krasnoludek: może ktos to rozwiazac w pelni?
24 sty 22:07