Proszę o obliczenie, i wyjaśnienie krok po kroku. ;/
Monia: liczbę z= 25/ (3−4i) przedstawić w postaci algebraicznej
24 sty 20:57
Kamil: nie potrafię, nie pomogę
24 sty 20:59
pigor: ..., trochę zbyt ...

łopatologicznie rzecz ujmując
np. tak :
| | 25 | | 25(3+4i) | | 25(3+4i) | |
z= |
| = |
| = |
| = |
| | 3−4i | | (3−4i)(3+4i) | | 9−16i2 | |
| | 25(3+4i) | | 25(3+4i) | |
= |
| = |
| =3+4i= (3,4) i tyle, a jeśli |
| | 9+16 | | 25 | |
miałeś na myśli postać ... trygonometryczną to nie moja wina.
24 sty 21:12