pole, całki
2015: | | 1 | |
mam policzyć pole pomiędzy f(x)= |
| , x=−3 , x=−2 a osią ox |
| | x+1 | |
i chodzi mi o to żeby mi ktoś wytłumaczył dlaczego wychodzi na minusie a dokładnie −ln2?
24 sty 19:55
5-latek:

Wydaje mi sie ze to bedzie ten obszar gdzie sa kropoczki rozowe
Co do calek to nie pomoge
24 sty 20:01
2015: to może dlatego że to jest pod osią ox, ale czy mogę tak po prostu pominąć ten minus?
24 sty 20:03
Mila:
| | 1 | |
P=−3∫−2(0− |
| )dx=−ln|x+1|]−3−2= |
| | x+1 | |
=−ln|−2+1|−(−ln|−3+1|)=−ln(1)+ln(2)=ln(2)
24 sty 20:03
2015: Mila a dlaczego od 0 odejmujesz tą daną funkcję?
24 sty 20:09
Mila:
Od górnej funkcji odejmujemy dolną.
Górna to oś x , która ma równanie y=0.
24 sty 21:09