proszę o rozwiązanie
Michał: w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a i b poprowadzono z wierzchołka kąta prostego
| | h2 | | 1 | | 2ab | |
wysokość i dwusieczną. Wykaż że |
| = |
| * ( 1 + |
| )
|
| | d2 | | 2 | | a2 + b2 | |
gdzie h jest długością wysokości , d − długością odcinka dwusiecznej zawartego w trójkącie
nie wiem może trzeba lewą stronę przekształcić
24 sty 19:34
Mila:
Oblicz h i d.
24 sty 19:46
Michał: po obliczeniu
| | (a+b)2*d2 | |
h = √ |
| |
| | 2*(a2 +b2) | |
24 sty 20:14
Mila:
Skąd ten wynik? Z przekształcenia podanego wzoru czy z trójkąta?
24 sty 20:26
tosia: przpepraaszam za wtrącenie . milu odpowiesz na moje pytanie pózniej ?
24 sty 20:29
Michał: wynik jest po przekształcenia wzoru ale chyba nie tedy droga
myślę ze trzeba z trojkata jak cos bede mial to napiszę
24 sty 21:55
Michał: z korzystałem z tw o dwusiecznej kąta w trójkącie , oraz z tw o wysokości poprowadzonej z
wierzchołka kąta prostego ale nic mi nie wychodzi musi być jeszcze jakieś tw
24 sty 23:14
Mila:

Proste związki w Δ prostokątnym.
1) c
2=a
2+b
2
c=
√a2+b2
ab=c*h
===================
2) odcinek dwusiecznej:
ΔDEA∼ΔBCA⇔
d jest przekątna kwadratu o boku x
=================
| h2 | | a2*b2 | | (a+b)2 | |
| = |
| * |
| ⇔ |
| d2 | | a2+b2 | | 2a2*b2 | |
| h2 | | a2+b2+2a*b | |
| = |
| = |
| d2 | | 2(a2+b2 | |
| h2 | | 1 | | 2ab | |
| = |
| *(1+ |
| ) |
| d2 | | 2 | | a2+b2 | |
============================== cnw
24 sty 23:34
Michał: dziękuję bardzo
25 sty 14:48