nierownosc
zealot: Witam jak rozwiazac dana nierownosc?
x+1x(x−1)>=0
24 sty 19:26
Eve: =0 jesli licznik równy 0
>0 jesli iloczyn licznika i mianownika >0
ale najpierw dziedzina
24 sty 19:28
zealot: nie rozumiem co zostalo napisane dlaczego x<0 a nie x>0
24 sty 19:31
5-latek: Najpierw wyjasnij co oznacza ten znak ≥
24 sty 19:45
pigor: ..., np. tak :
| x+1 | |
| ≥0 i x≠0 i x−1≠0 ⇔ x(x+1)(x−1) ≥ 0 i x≠0 i x≠1 , |
| x(x−1) | |
a więc na osi Ox w x=0 i x=1 masz "puste" kółeczka, no to jedziesz
"wężykiem" od góry z prawej strony za jedynką i odczytujesz przedziały
nad osią Ox , ale z x= −1, czyli ⇔
x∊<−1;0) U (1;+∞) − szukane rozwiązanie.
24 sty 19:54