zadanka
Blue: zad. 1 Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których nierówność x
2+4|x−a|−a
2≥0 jest
spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x.
zad.2 Wykaż, że liczba 10
13+19
3 −2 jest podzielna przez 9 .
Proszę o pomoc z tymi zadankami
24 sty 19:06
Eve: 1. rozwiąż 2 przypadki Ix−aI=x−a i Ix−aI=−(x−a)
24 sty 19:13
Blue: tak robiłam, ale wyszła mi zła odpowiedź..
24 sty 19:15
Eve: w 2 próbowałam rozpisać 19
3 ale to strasznie długie jest
24 sty 19:22
Eve: a jaka jest odp w 1?
24 sty 19:26
Mila:
2) 1013+(18+1)3−2=
=1013+183+3*182+3*18+1−2=
=(1013−1)+(183+3*182+18) = dokończenie wnioski dla Ciebie.
24 sty 19:53
Blue: odpowiedź do 1 zadania : <−2,2>
24 sty 21:12
Blue: Mila czy chodzi o to, że pierwsza liczba będzie miała same cyfry 9, czyli będzie podzielna
przez 9, a z drugiej liczby to możemy wyłączyć 9 przed nawias
24 sty 21:14
Blue: A jaka Wam wyszła odpowiedź w tym 1
24 sty 21:15
Mila:
Suma cyfr liczby (1013 −1) jest podzielna przez 9.
Druga liczba (183+3*182+18)=9*(182*2+3*2*18+2) podzielna przez 9
24 sty 21:30
Eve: no to ja jestem bliska rozwiązania 1, tylko cos mi sie pochrzaniło bo mam <2−2
√2,2+2
√2>
24 sty 21:32
Mila:
Ja dzis nie mam nastroju na to (1) zadanko. Może jutro dołączę do Was.
24 sty 21:41
Saizou :
zadanie 2 jest szybkie przy pomocy modulo

10
13≡(9+1)
13≡1 mod9
19
3≡(18+1)
3≡1 mod9
===============+
10
13+19
3≡2 mod9 zatem 10
13+19
3−2≡0 mod 9 stąd 9l 10
13+19
3−2
24 sty 21:48
Eve:
x2+4x−4a−a2≥0
Δ=16−4(4a−a2)≥0
4(4−4a−a2)≥0
−4(a2+4a−4)≤0
a2+4a−4≥0
dobrze myślę?
jeśli tak, znajdź a
24 sty 21:48
miecio:
coś nie tak
24 sty 23:05
croal: niech bóg ma was w opiece. ze wam chce się to robić
24 sty 23:25
Eve: croal dzięki, ja nawet nie muszę, ja po prostu chcę to robić
25 sty 08:58
zyd: rozbijasz sobie na 2 przypadki 1) x>=a lub 2) x<a do kazdego z przypadkow dajesz delta
mniejsza od zera i heja
25 sty 11:33
zyd: badz równa ***
25 sty 12:01
Blue: Mila, mogłabyś rozpisać to 1 zadnie

Bardzo proszę
26 sty 20:50
Mila:
Jaka jest odpowiedź?
26 sty 21:50
Kacper:
Odpowiedź <−2,2>. To zadanko jest dość trudne
27 sty 10:29
pigor: ..., zad. 1 Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których
nierówność
x2+4|x−a|−a2 ≥0 jest spełniona dla wszystkich liczb x∊R.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to tak :
x2+4|x−a|−a2 ≥0 ⇔ x
2−a
2+4|x−a| ≥0 ⇔ (x−a)(x+a)+4|x−a| ≥0 ⇔
⇔ (
a=x i 0≤0) v (x−a<0 i (x−a)(x+a)−4(x−a)≥0) v (x−a>0 i (x−a)(x+a)+4(x−a)≥0) ⇔
⇔ (x< a i (x−a)(x+a−4) ≥0)
v (x >a i (x−a)(x+a+4) ≥0) ⇔
⇔ (x<a i (x−a)(x−(4−a)) ≥0)
v (x>a i (x−a)(x−(−4−a))≥0) i warunki zadania
będą spełnione ⇔ (x< a i a= 4−a)
v (x >a i a= −4−a) ⇔
⇔ (x<a i 2a=4)
v (x>a i 2a=−4) ⇔ (x<a i
a=2)
v (x>a i
a=−2) ⇔
⇔
a∊{−2,2} − zbiór 2−elementowy spełniający warunki zadania... i tyle .
27 sty 15:44
Abey: pigor, odpowiedź to a ∊ <−2 ; 2>
27 sty 15:48
pigor: ..., bzdety są w odpowiedzi; przyjrzyj się mojemu
rozwiązaniu i pokaż, mi w którym miejscu nie mam racji
27 sty 15:59
Abey: Nie wiem w którym miejscu, ale chociażby a=1 spełnia warunki zadania
27 sty 16:19
pigor: ... , a jak chcesz się przekonać, to podstaw jakąś wartość np.
a=0 ∊<−2,2> i zobaczysz, czy dla każdego x∊R f(x)= x2+4|x−a|−a2 ≥0 ....
27 sty 16:19
Kacper:
Ja nie będę szukał błędów, ale sprawdźmy dla a=0
Nierówność wygląda tak:
x
2+4|x|≥0
Czy ta nierówność nie jest spełniona przez dowolną liczbę rzeczywistą?
27 sty 16:19
pigor: ... , o kurde, masz racje (zapomniałem o wartości | | przy "moim"
0 (zerze )

no to cofam wszystko co powiedziałem i będę musiał pochylić
sie ... :0 z pokorą , jeszcze raz nad moim rozwiązaniem, ale może później ..
27 sty 16:24
pigor: ... a chyba wystarczy wyciągnąć właściwy
wniosek z "mojej" alternatywy (x< a ... ) v ( x>a ... )
27 sty 16:28
Blue: Skoro sami stwierdzacie, że to zadanie jest trudne, to byłabym wdzięczna, gdyby ktoś
przedstawił mi po kolei, jak je poprawnie rozwiązać
27 sty 17:07
Blue: halo

27 sty 21:29
Blue: No cóż, chyba nie doczekam się rozwiązania tego zadania
28 sty 13:55
5-latek: Skoro piszesz mature to przeciez mozesz pojsc do swojego nauczyciela niech Ci pomoze w tym
zadaniu
Nie powiesz przeciez ze on nic nie umie i nie potrafi wytlumaczyc
28 sty 14:03
pigor: ... ,
Abey: napisał
Nie wiem w którym miejscu, ale chociażby a=1 spełnia warunki zadania

27.sty. 16:19
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niestety nie ma racji (przez podstawienie może ktoś sprawdzi

, bo mi
wychodzi, że nie), dlatego, nie wiem kiedy, ale jeszcze na pewno dzisiaj
pokażę sposób na to fajne, jednak wcale nie takie trudne zadanie ....
28 sty 14:32
Blue: Ok, w takim razie będę czekać pigor
28 sty 14:40
Abey: pigor, i co z tym zadankiem?
29 sty 18:54
Blue: no właśnie ^^
29 sty 20:08
pigor: ... , wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których
nierówność
x2+4|x−a|−a2 ≥0 jest spełniona dla wszystkich liczb x∊R.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
myślałem, że ktoś coś wymyśli, ale cisza, więc
w drugim podejściu widzę to ...

tak :
dla (*)
a=0 dana nierówność
x2+4|x| ≥ 0 dla x∊R, zaś
dla
a≠0:
x2+4|x−a|−a2 ≥0 ⇔ x
2+4(x−a)−a
2 ≥0
v x
2−4(x−a)−a
2 ≥0 ⇔
⇔ x
2+4x−4a−a
2 ≥0
v x
2−4x+4a−a
2 ≥0 ⇔
⇔ x
2+4x+4 −4−4a−a
2 ≥0
v x
2−4x+4−4+4a−a
2 ≥0 ⇔
⇔ (x+2)
2 − (4+4a+a
2) ≥0
v (x−2)
2 − (4−4a+a
2) ≥0 ⇔
⇔ (**)
(x+2)2 − (2+a)
2 ≥0 v (x−2)2 − (2−a)
2 ≥0 no i
widać jak nie wiem co...

, że te dwie nierówności
równoważne danej dla a≠0 spełniają warunki
zadania (ich lewe strony są nieujemne dla x∊R) ⇔
⇔ 2+a=0 v 2−a=0 ⇔
a= −2 v a=2 , stąd i z (*)
a∊{−2,0,2} − nadal moja odpowiedź na to zadanie ...

,
30 sty 00:33
Abey: Rzeczywiście, masz rację. Tak więc odpowiedź, że a∊<−2;2> jest złaaa, pigor ma racje
30 sty 00:41
Kacper:
Niech a=1
Nierówność ma postać
x
2+4|x−1|−1≥0
Nierówność spełniona przez dowolną liczbę rzeczywistą. Nie wiem jak wy to liczycie, ale
odpocznijcie
30 sty 08:35
Gray: x2+4|x−a|−a2 = (x−a)(x+a)+ 4|x−a| ≥0
1o x≥a
(x−a)(x+a) +4(x−a) = (x−a)(x+a+4)≥0 ← nierówność spełniona dla wszystkich x>a.
2o x≤a:
(x−a)(x+a) −4(x−a) = (x−a)(x+a−4)≥0 ⇔ x≤4−a.
Aby więc nierówność ta była spełniona przez wszystkie x<a musi być: a≤4−a, tj. a≤2
30 sty 10:51
Gray: Chwila! Przecież a nie musi być dodatnie!
W pierwszym przypadku:
(x−a)(x+a+4)≥0 ⇔ x≥ −a −4 więc aby było OK, dla x≥a musi być: −a−4≤a, tj. a≥−2.
Ostatecznie: a∊[−2,2].
Brawo Kacper.
30 sty 10:55
Kacper:
To tobie należą się brawa
Gray 
Moje rozwiązanie, zajmuje 2 strony i badam niepotrzebnie parabolę, a można tak łatwo
30 sty 11:01
pigor: ... no cóż, jednak jestem na to za głupi, bo
nie mogę jakoś tego "zobaczyć" tak, jak bym chciał ...
30 sty 13:01
Blue: Ech, chyba tego nie zrozumiem już...
30 sty 23:29