wyznacznik
kyrtap: Obliczyć wyznacznik macierzy:
5 3 0 .....0
2 5 3 .....0
0 2 5 .....0
. . . .
. . . . 3
0 0 0 ... .5 nxn
Tutaj wyczytałem że można skorzystać z równania charakterystycznego lecz nie wiem za bardzo o
co w tym biega, czy mógłby ktoś to mi wyjaśnić lub jest może jakiś inny sposób?
24 sty 19:02
Gray: Równanie charakterystyczne pochodzi pewnie z metody rekurencyjnej.
Oznaczmy sobie Twój wyznacznik jako dn. Z rozwinięcia Laplace'a wzg. pierwszej kolumny
otrzymujemy:
dn = 5dn−1 −6dn−2.
To równanie rozwiązujemy tak:
dla dn = xn, mamy:
xn = 5xn−1 − 6xn−2 ⇔ ... oczywiście xn≠0 ... ⇔x2 = 5x −6 ⇔ x2 − 5x +6 =0 ⇔ (x−2)(x−3)
= 0 ⇔ x=2 lub x=3.
To oznacza, że
dn = C1 2n + C2 3n.
Musimy jeszcze stałe C1, C2 wyznaczyć.
Ponieważ:
d1 = 5 = 2C1 + 3C2
d2=19 = 4C1+9C2
C1=−2 oraz C2=3
Ostatecznie:
dn=−2n+1 + 3n+1
Koniec.
24 sty 19:14
24 sty 19:16
kyrtap: dzięki Mój Mentorze
24 sty 19:26