POmoc
Seta: Oblicz EX i DX z funkcji zmiennej ciągłej jeżeli:
x4 dla 0<x<2
√2
f(x)=
0 dla x∊( Ma być nienależącego ) (0; 2
√2 )
I teraz mam pytanie jak bd wyglądać dystrybuanta do czegoś takiego ?
24 sty 18:55
Gray: Do czego Ci dystrybuanta? Masz obliczyć EX oraz DX.
EX= ∫Rxf(x)dx=...
(DX)2=∫R(x2f(x)dx − (EX)2=...
24 sty 19:25
Seta: NO dobrze ale chiałbym aby mi ktoś pokazał w jaki sposób można ją zrobić z takiej funkcji
24 sty 21:13
Gray: | | x | | x3 | | 29/2 | |
EX= ∫Rxf(x)dx = ∫[0,2√2]x |
| dx = |
| |[0,2√2] = |
| |
| | 4 | | 12 | | 12 | |
DX podobnie.
24 sty 21:59
Seta: ok , wiem wiem

A jaby wyglądała dystrybuanta bo nie umię zrobić bo ten 2 warunek mnie
ogranicza
24 sty 22:05
Gray: Piszesz oblicz EX i DX, a pytasz o dystrybuantę. Ma to sens?
Oznaczmy tę dystrybuantę przez F.
F(t) = P(X<t) = ∫
(−∞,t]f(x)dx = ...
a) dla t≤0: ... = ∫
(−∞,t]f(x)dx = ∫
(−∞,t]0dx=0
| | x | |
b) dla t∊[0,2√2]: ... =∫(−∞,t]f(x)dx = ∫(0,t] |
| dx= |
| | 4 | |
| | x | | x2 | |
c) dla t>2√2: ... ∫(−∞,t]f(x)dx = ∫(0,2√2] |
| dx = |
| = 1. |
| | 4 | | 8 | |
25 sty 13:35