Wykres funkcji trygonometrycznej
Kraterek: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = cos2πx i rozwiąż nierówność f(x) ≥ 0
24 sty 18:48
Bogdan:
24 sty 22:15
Eve:
cost≥0⇒cost≥cosπ⇒t≥π
wracamy do 2πx
24 sty 22:19
Kraterek: Bogdan, dzięki ale jak do tego dojść?
25 sty 12:10
Bogdan:

Okres funkcji g(x) = cosx jest równy 2π
Wyznaczamy okres funkcji f(x) = cos(2πx): 2πx = 2π ⇒ x = 1, okres T = 1
Wyznaczamy argumenty funkcji, dla których f(x) = −1 oraz f(x) = 1
| | 1 | |
cos(2πx) = −1 ⇒ 2πx = −π + k*2π ⇒ x = − |
| + k, k∊C |
| | 2 | |
cos(2πx) = 1 ⇒ 2πx = k*2π ⇒ x = k, k∊C
Wyznaczamy miejsca zerowe:
| | π | | 1 | | 1 | |
f(x) = 0 ⇒ cos(2πx) = 0 ⇒ 2πx = |
| + kπ ⇒ x = |
| + |
| k |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Zaznaczamy te punkty i łączymy zgrabnie cosinusową linią
25 sty 13:30