Zadanie : trojkat o wierzcholkach A=(−3,2) , B=(−3,0) C=(0,2) przesunieto o wektor dlugosci
1jednostkowy rownolegly do
a) osi Ox b) osi OY c) prostej y=x Znajdz wierzcholki trojkata przesunietego (obrazu )
Teraz a) A1= (−3+1,2+0)=(−2,2) B1= (−3+1,0+0)= (−2,0) C1= (0+1, 2+0)=(1,2) ( trojkat
niebieski
b) A2= (−3+0,2+1)= (−3,3) B2=(−3+0,0+1)=(−3,1) C2= (0+0,2+1)= (0,3) (trojkat czerwony
Natomiast mam pewien klopot z podpunktem c)
Tutaj chyba nie moge zrobic tak ze np wezme punkt A =(−3,2) i d0 wspolrzednej xowej i do
wwspolrzednej yowej dodam 1 czyli punkt A =(−2,3) bo ten rozowy wektor rownolegly do y=x
ma wieksza dlugosc niz 1
| 1 | 1 | |||
un→=[ | , | ] | ||
| √2 | √2 |
Pozdrawiam
Jest to cwiczenie nr 30 strona 106 .
| 1 | ||
czyli do wspolrzednych punktow A, B , C dodaje ulamek | ||
| √2 |