Janek191:

y = − x
2 + 3 x − 2
więc
a = −1 b = 3 c = − 2
q = f(p) = f(1,5) = − 1,5
2 + 3*1,5 − 2 = − 2,25 + 4,5 − 2 = 0,25
Postać kanoniczna:
y = a*( x − p)
2 + q
y = − 1( x − 1,5)
2 + 0,25
Odp. y = − (x − 1,5)
2 + 0,25
=======================
Δ = b
2 − 4 a c = 3
2 − 4*(−1)*(−2) = 9 − 8 = 1
| | − b −√Δ | | − 3 − 1 | |
x1 = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | − 2 | |
| | − b + √Δ | | − 3 + 1 | |
x2 = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | −2 | |
Postać iloczynowa:
y = a*( x − x
1)*( x − x
2)
y = − 1*( x − 2)*( x − 1)
Odp. y = − ( x − 2)*( x − 1)
====================
x
1 , x
2 − miejsca zerowe danej funkcji
Dziedzina każdej funkcji kwadratowej:
D = ℛ
=====