parametry
truskawka: Wyznacz wartości parametru m , dla których wykresy funkcji liniowych f(x)=x+m , g(x)=−x+2m+1
przecinają się w punkcie należącym do trójkąta ABC, gdzie A(−3,0), B(6,0), C(0,3).
próbowałam rozwiązać to zadanie, ale nie wychodziło, ponoć ma być tak:
0≤x≤6
i teraz pytanie: dlaczego? Bo pierwszą linijkę rozumiem, ale dlaczego y ma być mniejsze od
| | −1 | |
|
| x+3 a nie po prostu od 3  |
| | 2 | |
24 sty 18:34
truskawka: pomoże ktoś?
24 sty 21:09
truskawka: ?
24 sty 22:51
gość: napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty B i C
24 sty 22:59
Mila:
Napisz równania prostych AC i BC.
Ponieważ obie proste przechodzą przez punkt (0,3), to równania :
y=ax+3 , wsp. ustalasz podstawiając wsp. A i B.
Proste AC i BC ograniczają y od góry i dlatego masz taką nierówność 18:34, to na jeden obszar a
na drugi 0≤y≤x+3 i −3≤x≤0.
Jeśli nie dasz rady to jutro pomogę.
24 sty 23:55