matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Monika :
a) 3x
2
− 2x + 1 = 0 b) x
2
+ 2x + 5 = 0
24 sty 18:24
truskawka:
Policz Δ (b
2
− 4ac)
−b−Δ
jeśli jest dodatnia, to x
1
=
2a
−b+Δ
x
2
=
2a
−b
jeśli Δ = 0 to jest tylko jedno rozwiązanie x=
2a
jeśli Δ jest ujemna to nie ma rozwiązania
24 sty 18:30