objaśnienie
Saris: macierze odwzorowań
przykład : (V, K, +, *) (W, K, +, *)
Bv=(e1, e2, e3)
Bv'=(e1', e2', e3')
e1'=e1+e2
e2'=e2+e3
e3'=e1+e2+e3
Bw=(l1, l2)
Bw'=(l1', l2')
l1'=−l1+l2
l2'=l1+l2
f: V → W − odwz. liniowe
f(e1)=l1+l2
f(e2)=3l2
f(e3)=l1+l2
wówczasz:
A=Mf(Bv, Bw)
B=Mf(Bv', Bw')
A=
| −1 0 1 |
| 1 3 1 |
Skąd się bierze ta macierz A? To odwzorowanie jest tak poplątane, że nie daje rady do tego
dojść? Inne macierze przejścia do obliczenia B rozumiem, ale tej A nie.
Czy może to nie ma sensu i czegoś brakuje w moich notatkach?
Dzięki za pomoc.
24 sty 18:23
Gray: Tak na szybko, to wydaje mi się, że masz usterkę: powinno być f(e1)=−l1+l2. Wtedy jest
OK.
24 sty 18:30
Saris: a dobra to są współrzędne wektorów tych kolejnych f(e) w Bw. Za dużo teorii...
24 sty 18:46
Gray: Jeszcze jedno: macierz A nie jest macierzą przejścia; macierz przejścia zawsze jest kwadratową
macierzą nieosobliwą.
24 sty 18:51
Saris: wiem, wiem, nie mówilem o A tylko o tych PBv→Bv' itp. do obliczenia B.
24 sty 18:57
Saris: Znaleźć macierz odwzorowania liniowego f: R3 → R3, jeżeli wiadomo, że:
f(1,0,−1)=(1,2,−1)
f(2,1,3)=(0,2,0)
f(3,1,0)=(1,0,−2)
Jakaś szybka metoda na to jest może? Czy muszę z bazy kanonicznej przedstawiać kolejno te
wektory jako kombinacje liniową tych z kanonicznej?
Dzięki za pomoc.
24 sty 19:00
Saris: .
24 sty 19:49
Saris: wyznaczyłem to odwzorowanie:
| | −x−y+z | |
f(x,y,z)=(x−2y, 4x−12y+2z, |
| ) |
| | 2 | |
Jak to dalej pociągnąć?
24 sty 21:28
Gray: Nie masz podanych baz w jakich musisz tę macierz wyznaczyć. Gdybym był złośliwym studentem,
w dziedzinie przyjąłbym bazę (1,0,−1), (2,1,3), (3,1,0) − sprawdziłem, jest to baza; a w
przeciwdziedzinie wziąłbym bazę: (1,2,−1), (0,2,0), (1,0,−2) − one też tworzą bazę. W tych
bazach macierzą odwzorowania f jest macierz jednostkowa.
24 sty 21:55
Saris: Gray? Co zrobić jak nie mam danej bazy? Liczę na kanonicznej?
24 sty 21:56
24 sty 21:58
Gray: No zwykle w takiej sytuacji przyjmuje się, że mamy bazę kanoniczną...
24 sty 22:02
Saris: No ok. dzięki.
24 sty 22:04
Saris: ale to w obydwóch bazach brać te same wektory?
B1=((1,0,0) , (0,1,0), (0,0,1)) i B2=((1,0,0) , (0,1,0), (0,0,1))
24 sty 22:06
Gray: Pewnie tak.
25 sty 13:36