Oblicz sumę pierwiastków równania
Kraterek: Oblicz sumę pierwiastków równania należących do przedziału <0, π>:
sin8x + sin4x = cos7x − cos5x
Robiłam na różne sposoby i za nic nie chce wyjść tak jak w odpowiedzi.
24 sty 18:18
Eve: | | 11 | |
mam |
| π ale coś za łatwo mi poszło  |
| | 3 | |
24 sty 18:34
Kraterek: Mnie wyszły
23 π a w odpowiedzi jest
72π

A jak robiłaś?
Przy okazji − ja napisać tak wyraźnie ułamek, jak u Ciebie, bo mnie przy zastosowaniu formuł
jakoś "zlewa się" licznik z mianownikiem
24 sty 18:45
Kraterek: Chyba już wiem jak to napisać
24 sty 18:46
Eve:
najpierw suma sinusów po lewej i różnica cosinusów po prawej
chyba wiem, gdzie mój błąd, cosx wyszedł mi ujemny i chyba xle policzyłam kąt
24 sty 18:54
Eve:
zrobiłeś?
24 sty 19:10
5-latek: Pisz ulamek za pomoca duzej litery U a nie malej
24 sty 19:13
Kraterek: Eve, też tak robiłam i nie wyszło jak w odpowiedzi
24 sty 19:33
Kraterek: 5−latek, dzięki, już na to wpadłam
24 sty 19:33
Eve: zrobiłaś jak pisałam?
24 sty 19:41
Kraterek: Eve, tak robiłam i nie wyszło jak w odpowiedzi. Wyszło:
sin6x = 0 lub cos2x + sinx = 0
| | 1 | | 1 | |
co daje x = 0 lub x = |
| π lub x = |
| π − bo przecież x należy od 0 do π |
| | 6 | | 2 | |
| | 2 | |
Czyli suma pierwiastków wynosi x = |
| π |
| | 3 | |
Nie wiem gdzie jest błąd
24 sty 19:47
Eve: no to masz jak ja, podsumujmy
24 sty 20:08
Eve: | | 1 | | 1 | | 2 | |
sint=0⇔t=0+2kπ⇔6x=0+2kπ⇔x= |
| kπ⇒x= |
| π, |
| π,π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
cos2x+sinx=0⇔2cosxsinx+sinx=0⇔sinx(2cosx+1)=0⇔sinx=0 v 2cosx+1=0⇔cosx=− |
| |
| | 2 | |
znajdź x
24 sty 20:12
Eve: i co tam? zrezygnowałaś?
24 sty 20:39
Kraterek: Chyba wyjdzie, dzięki.
Tzn. tam jest 6x = kπ
ale i tak pomogło
24 sty 21:37
Eve: ano fakt

fajnie, że pomogłam
24 sty 21:39