matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielkie dzięki za pomoc :)
Wojtek:
Ile boków ma wielokąt wypukły, jeżeli suma kątów w tym wielokącie wynosi : a)540* b)1800* c)1440* d)2700*
22 lis 20:06
Eta:
suma kątów wielokąta wypukłego wyraża się wzorem
(n−2)*180
o
, gdzie n −−− ilość boków wielokąta. n≥3 i n€ N a) (n−2)*180
o
= 540
o
540
o
n−2=
= 3
180
o
to: n −2=3 =>
n=5
taki wielokąt jest pięciokątem pozostałe wyznacz podobnie ...... powodzenia.
23 lis 00:37