Wymiar i baza powłoki liniowej
VV: Witam. Mam problem z takim oto zadaniem:
W Przestrzeni ℛ
4 wyznaczyć wymiar i bazę powłoki liniowej.
Lin{(0,2,−2,1),(−1,−1,3,0),(0,1,−1,2),(−1,0,2,1)}
Proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku wraz z rozwiązaniem tego zadania, ponieważ za nic, nie
mogę do tego dojść.
Z góry dziękuję za pomoc
24 sty 17:55
Eve:
trzeba obliczyć rząd macierzy złożonej z tych wektorów, następnie znaleźć te, które będą
liniowo niezależne (rząd ich macierzy będzie równy rzędowi macierzy wyjściowej) i to będzie
baza
24 sty 18:19
VV: Okej obliczyłem rząd i wyszedł mi = 3. Teraz muszę znaleźć metodą prób i błędów (wybrać) 3
wektory, których rząd macierzy też będzie równy 3? Czy jest jakaś szybsza metoda na
znalezienie tych 3 właściwych wektorów?
24 sty 18:40
VV: I czy w takim razie wymiar tej powłoki liniowej jest równy rzędowi macierzy złożonej z tych 4
pierwszych wektorów (czyli równy jest 3) ?
24 sty 18:52
Eve: wymiar to ilość wektorów w bazie
24 sty 19:11
VV: ok czyli jeśli końcowa macierz mi wyszła taka po przekształceniach (wektory wpisywałem pionowo
do macierzy a podczas przekształceń jedna kolumna się wyzerowała i ją wykreśliłem) :
|1 0 0|
|2 −1 0|
|−4 1 0|
|0 −1 1|
To baza wygląda tak?: [1,2,−4,0],[0,−1,1,−1],[0,0,0,1]
24 sty 19:17
Eve: tak, jesli one są niezależne
24 sty 19:29
VV: A jeszcze mógłbym prosić o wytłumaczenie, co to znaczy, że są "niezależne"?
24 sty 19:38
Eve: tzn, że ich kombinacja liniowa daje wektor liniowy tylko dla zerowych współczynników, np
a1x1+a2x2+a3x3=0⇔a1=a2=a3=0 oczywiście xn to wektory
24 sty 19:43
VV: A więc w tym przypadku chyba wszystko się zgadza, nieprawdaż?
24 sty 19:51
Eve: na moje oko tak, żaden z tych wektorów nie jest kombinacją drugiego
24 sty 20:07
VV: W takim razie dziękuję za pomoc
24 sty 20:19
Eve: nmzc
24 sty 20:20