Równania kwadratowe
dipsi: Liczba 1+√2 jest rozwiazaniem równania kwadratowego postaci x2+bx+c=0, gdzie b,c są
całowite. Znajdz b i c.
Jeżeli jest jedno rozwiązanie to Δ=0 , a więc x1=x2
z wzorów Vieta'e wynika że
2*x1=−b
(x1)2=c
czyli b=−(2+2√2)
c=3+2{2}
Możecie powiedzieć czy to dobrze, bo nie pasuje mi czy rozwiązania należą do całkowitych?
24 sty 17:39
Eta:
Jednym rozwiązaniem jest
x1=1+√2 to x2= 1−√2
ze wzorów Viete'a
x1+x2= −b ⇒ 1+√2+1−√2=−b ⇒ −b=2 ⇒ b=−2
x1*x2= c ⇒ (1+√2)(1−√2)=c ⇒ 1−2=c ⇒ c=−1
to równanie x2−2x−1=0 , Δ= 8 , √Δ=2√2 , x1=1+√2, x2= 1−√2
25 sty 00:17