par kominatorka
tosia: na ile sposobów można utworzyć parę dziewczyna chlopiec (czy bedzie na odwrot w przypadku
chopiec dziewczyna?) gdy mamy 10 chlopcow i 5 dziewcząt ..~~~~~~dzieki za porzednią pomoc 5
latek
24 sty 17:17
J:
10*5 = 50 ( gdy: [D,CH] i [CH,D] to to samo )
24 sty 17:22
tosia: ok dzieki a mógłbyś mi wytłumaczyc dlaczego tak bo nie rozumiem za bardzo
24 sty 17:26
tosia: a co z tym jezeli bedziemy mieli 5 ch i 5 d to bedzie to 5*4*3*2*1=5! a nie 5*5
24 sty 17:30
J:
losujesz chłopca (10 możliwości) do kazdego z nich losujesz dziewczynę ( 5 możliwości )
= 10*5
w drugim przypadku: 5*5
24 sty 17:33
tosia: ale w drugim przypadku powinna być silnia
24 sty 17:43
J:
jeśli treść zadania jest taka sama , to nie ...mechanizm jest ten sam..
oznacz chłopców A,B.C,D,E dziewczyny: 1,2,3,4,5 i wypisz pary ...
{A,1} {A,2}...
{B,1} {B,2}...
....................
dostaniesz 25 par..
24 sty 17:46
tosia: a dlaczego w takim zadaniu musze stosować silnie polecenie :w zespole tanecznym jest 7
dziewczat i 7 chlopców kazda dziewczyna ma tanczyc z chlopcem ile jest różnych możliwośći
utworzenia 7 par tanecznych ?
24 sty 20:03
tosia: up
24 sty 20:24
Eve: a dlaczego chcesz stosować silnię?
[c1,d1] [c,d2]...[c7,d7] masz 7 możliwości
to samo dla pozostałych chłopaków
[c1d2]=[d2,c1] więc dziewczyn nie rozpatrujesz
24 sty 20:50
zyd: Eve źle czytasz polecenia podobnie jak Tosia pozwolicie drogie Panie. w zadaniu gdy mamy
pytanie ile par stosujemy silnie ponieważ rozpatrujemy ile par mamy w jednym czasie natomiast
w poleceniu gdzie pytają o parę liczymy ile mamy możliwości wybrania 1 pary i nie sprawdzamy
pozostałych par trochę to zawiłe Tosiu ale mam nadzieje ,że zrozumiałaś kluczowe jest
zrozumienie słowa par a pary . pozdrawiam Was serdecznie
24 sty 21:52