DZięki :)
Wojtek: Oblicz sumę kątów ;
a)ośmiokąta
b)trzynastokąta
c)dwudziestosześciokąta
d)stupięćdzisięciokata
22 lis 20:03
Basia:
A1,A2,....,A8 wierzchołki ośmiokąta
A1A3; A1A4;....;A1A7 przekątne wyprowadzone z wierzchołka A1
jest ich 5; dzielą ośmiokąt na 6 trójkątów
suma kątów ośmiokąta = 6*suma katów trójkąta = 6*180
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ogólnie:
A1,A2,........,An wierzchołki n−kąta
A1A3,A1A4,..............,A1An−1 przekątne z A1
jest ich n−3; dzielą n−kąt na n−2 trójkąty
suma kątów = (n−2)*180
22 lis 20:10