matematyka
kyrtap: Witam mam obliczyć pole równoległoboku rozpiętego na wektorach a = (2, −4), b = (3,7)
1 sposób
Ia
→I =
√22 + (−4)2 =
√4+16 = 2
√5
Ib
→I =
√32+72 =
√9+49 =
√58
a
→◯b
→ = Ia
→I Ib
→I cosα
(2,−4) ◯ (3,7) = 2
√5 √58 cosα
6 − 28 = 2
√290cosα
| | −22 | | −11 | |
cosα = |
| = |
| |
| | 2√290 | | √290 | |
sin
2α + cos
2α = 1
| | 121 | | 169 | | 13 | |
sin2α = 1− |
| ⇒ sin2α = |
| ⇒ sinα = |
| (bo α∊(0,90)) |
| | 290 | | 290 | | √290 | |
| | 13√290 | | 2√84100 | | 2 * 290 | |
P = Ia→I Ib→I sinα ⇒ P = 2√5 * √58 |
| = |
| = |
| |
| | 290 | | 290 | | 290 | |
= 2
2 sposób
a x b = |2 −4| = 14 − (−4)*3 = 26
|3 7|
24 sty 16:56
kyrtap:
24 sty 17:15
kyrtap:
24 sty 17:33
Gray: Mnożenie jest normalne, czy może mnożysz mod12?
24 sty 17:34
kyrtap: nie rozumiem?
24 sty 17:41
Mila:
W pierwszym sposobie na końcu zgubiłeś 13 w mnożeniu.
Nie usuwaj niewymierności, bo przewidujesz mnożenie przez liczby niewymierne, to skróci się.
Liczba z niewymiernością w mianowniku też jest dobra. Mania z LO.
24 sty 17:45
Gray: Trzecia linia od dołu: było 13, nagle nie ma. Czyli 13=1; jakbyś mnożył mod12...
24 sty 17:48
kyrtap: faktycznie widzę

dzięki
24 sty 17:51
Paulina:
Nie mania z LO tylko ''elegancja'' zapisu
24 sty 17:55