Obliczyć całkę.
Nissan: Jak policzyć całkę z funkcji x2+y2=2 ?
24 sty 16:54
Gray: Jaką całkę z jakiej funkcji?
24 sty 17:09
Nissan: Z tego co podałem.Ta funkcja przedstawia okrąg.Konkretnie całe zadanie to oblicz pole
powierzchni figury ograniczonej krzywymi. f(x) = x2 oraz to co podałem x2+y2=2.
24 sty 17:20
J:
.. od tego trzeba było zacząć .... policz granice całkowania...
24 sty 17:24
Gray:

Kolego: nie podałeś ani całki, ani funkcji. Treść z 17:20 nie ma prawie nic wspólnego z
"treścią" z 16:54. Pole której figury masz na myśli? Są dwie − patrz rysunek.
24 sty 17:26
Nissan: Zawartej nad parabolą a poniżej okręgu.Sorry za brak precyzji.
24 sty 18:03
J:
P = ∫(√2−x2 − x2)dx .. w granicach : −1 , 1
24 sty 18:05
24 sty 18:07
Nissan: Jeszcze tak do tego zadania.Jak ruszyć pierwszą całkę ∫√2−x2dx
24 sty 19:27
Eve: 2−x2=t2
24 sty 20:33
Nissan: Jak to podstawienie ma usunąć mi niby wszystkie x?Próbuje to rozpisać i nie widzę tego.:(
24 sty 21:55
Mila:
To trudna całka i dlatego korzystasz z gotowego wzoru:
(jest rozwiązana na forum)
| | k | | x | | x | |
∫√k−x2dx= |
| arcsin |
| + |
| √k−x2+C |
| | 2 | | √k | | 2 | |
===========================================
| | x | | x | |
∫√2−x2dx=arcsin |
| + |
| *√2−x2 +C |
| | √2 | | 2 | |
sprawdź wolframem.
24 sty 23:50
Saris: możesz podstawieniem Eulera albo metodą nie oznaczonych współczynników, jeśli gotowy wzór nie
przejdzie u profesora
24 sty 23:58
Nissan: Dziękuje ślicznie za pomoc. Pozdrawiam
25 sty 19:11