Próbuje i mi nie wychodzi, ma ktoś pomysł ?
viper1: Ze zbioru {1,2,3,...,n−1,n} gdzie n należy do N+,
n ≥ 2, , losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania. Prawdopodobieństwo zdarzenia że wylosowane
liczby różnią się o 1 jest równe 0,1. Oblicz n. Odpowiedź to n=2 .
24 sty 16:37
===:
... Ty sam rozumiesz co wypisujesz?
24 sty 16:45
viper1: sorry nie zauważyłem, n ma wyjść 20
24 sty 16:58
Mila:

|Ω|=n*(n−1)
A− otrzymamy pary w których liczby różnią się o 1.
Masz tabelę 5X5
W parach : (1,2), (2,1),(2,3),(3,2),(3,4),(4,3),(4,5),(5,4)
wyniki różniące się o 1 w polach oznaczonych kropką
Liczba par 2*(5−1)=2*4=8
Uogólniając na tabelę : nxn
Liczba par :
|A|=2*(n−1)
| | 2*(n−1) | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | n*(n−1) | | n | |
n=20
24 sty 20:24
viper1: Dzięki wielkie !
25 sty 02:43