matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Max:
Zadanie z granic funkcji lim
x→2
(x
3
−3x
2
+2x)/(x
2
+x −6)
24 sty 16:31
M:
4 sie 15:16
#a:
x
3
−3x
2
+2x
0
lim x→2
[
]
x
2
+x−6
0
x
3
−3x
2
+2x
limx→2
=
x
2
+x−6
x(x−1)(x−2)
x(x−1)
2
=lim x→2
= lim x→2
=
(x−2)(x+3)
x+3
5
4 sie 15:40